13 Días: La crisis de los misiles en Cuba

Un dels pocs kickstarters en els que em vaig ficar l'any passat va ser aquest, tot feia molt bona pinta: uns autors danesos que feien un joc amb motor de cartes que simulava ser un Twilight Struggle de 45 minuts i basat en els 13 dies que va durar la crisi dels míssils de Cuba (que per poc va acabar en una guerra nuclear). Al poc de finançar-ho vaig rebre un correu dient que l'editorial amb la que 13 Days anava a sortir acabava de ser comprada per Ultra Pro (coneguda empresa en el món dels jocs per ser un dels grans fabricants de fundes de cartes). Al correu deien que els backers no ens amoïnéssim, que tot sortiria igual de bé i que a més ens regalarien les fundes per a les cartes del joc... i va ser així.

Estava content, perquè tot i pagar prop de 45€ (joc + despeses d'enviament) havia aconseguit un joc singular que segurament molt poca gent tindria, i alhora explicava un context històric interessant. Dies després d'arribar el joc a casa, l'editorial cordovesa Ludonova anunciava que trauria el mateix joc, traduït al castellà, per uns 29€. Aquell va ser el dia que em vaig prometre no entrar en cap altre kickstarter.

Doncs bé, després de provar-ho i escoltant molts bons comentaris cap al joc al podcast Días de Juego... he de dir que a mi no em convenç. Ni com a Twilight Struggle light, ni com a joc de bluffing entretingut. Poso cubs de fusta aquí, ara els trec d'aquí, ara tu poses aquí, ara jo te'ls trec d'aquí... arribem a l'epíleg... i a veure què passa. No sé... per jugar a dos i amb molta més tensió abans em jugo un joc de l'any 2000 com el Battle Line que aquest 13 Días. Tot i així veig bé que Ludonova aprofiti aquesta llicència per engegar la SERIE HISTORIA amb més títols amb rerefons temàtic històric. Estic pendent de com serà la versió mínima de 13 Días en format cartes (13 Minutos) per acabar posant o no als danesos a la meva particular llista negra d'autors suflé.

[ clica aquí per descarregar l'arxiu ]


Espai conduït per Jordi Milian amb la col·laboració/dinamització de Miquel Jornet.