Populi Turolii

Avui a Descobrint jocs, la secció més lúdica del programa Via directa de Ràdio Sant Andreu, tornem del Japó per aterrar directament a Terol. Perquè com s'acostuma a dir "¡Teruel existe!".

Parlem d'un joc anomenat Populi Turolii, guardonat amb el premi JT@ 2014 al passat Festival Internacional de Còrdova. Un premi que dóna l'associació Jugamos Tod@s al joc d'un/a autor/a estatal que per algun motiu destaca o requereix d'una atenció especial sobre la resta de jocs editats durant el darrer any. Luis Valleaguado es convertia així en l'autèntic «cinderella man» de la IX edició del prestigiós festival dedicat als jocs.

Populi Turolii ens transporta a la ciutat de Terol de l'any 1171, quan es va fundar com a villa i en plena convivència intercultural i interreligiosa. A partir d'aquí, els jugadors esdevindrem personatges cabdals en la història de Terol i intentarem assolir els nostres objectius secrets (recolzar, més o menys, alguna de les tres religions presents a la ciutat: jueva, musulmana i cristiana) amb un parell de mecàniques molt senzilles de subhasta i negociació. Compte, que si les religions es reforcen massa durant la partida podem arribar a perdre tots els jugadors! A més, durant la partida coneixerem diferents esdeveniments que van marcar el camí per a que Terol sigui el que ara és... de nosaltres dependrà si tornen a succeir o no.

Una de les coses que més m'agrada del joc és el procés de producció. Una petita botiga de jocs de Terol anomenada Zombies y Princesas ha finançat part de l'edició d'aquest petit i humil joc de cartes amb rerefons històric. Populi Turolii demostra tres coses que considero molt importants: que encara avui, si el teu projecte és bo, es pot demanar finançament al veí al costat de casa teva (sense crowdfundings ni parafernàlia), que es pot aprendre Història jugant amb una pila de cartes i que es pot guanyar un premi sent el «cinderella man».

[ clica aquí per descarregar l'arxiu ]


Espai conduït per Jordi Milian amb la col·laboració/dinamització de Miquel Jornet.