Los Constructores: Edad Media

Avui a Descobrint jocs, la secció més lúdica del programa Via directa de Ràdio Sant Andreu, portem un joc d'aquells que no ens ha acabat de fer el pes i que encara no s'ha publicat (ni sabem si es publicarà) en castellà: Los Constructores: Edad Media o, com es diu actualment l'edició original francesa, Les Bâtisseurs: Moyen-Âge.

Nosaltres tenim i hem jugat l'edició anglesa (The Builders: Middle Ages) d'aquest joc de cartes de Frédéric Henry, que repeteix format y presentació... ja que la capsa metàl·lica recorda indubtablement a la seva obra mestra: la família de jocs Timeline. I ara que faig referència a Timeline, us explicaré una teoria personal... cap de tots els jocs de la família Timeline ha guanyat un premi i, en canvi, s'han venut a dojo i la gent ha acabat parlant molt i molt bé d'aquesta petita joia (un joc que fins i tot, i ho he vist, s'ha jugant a les aules!). D'altra banda, un joc mediocre i redundant en mecànica com aquest Los Constructores: Edad Media (perquè és molt semblant a Splendor i la gent a la BGG ja comença a despertar i a fer comentaris sobre aquesta mecànica com: "Easy to play, but not engaging", "Not a keeper" o directament "Boring!") s'ha fet amb l'As d'Or - Jeu de l'Année Prix du Jury aquest 2014 (Joc de l'Any a França - Premi del Jurat). Si seguiu el que estic intentant argumentar, coincidirem en que de vegades aquests premis poden arribar a ser retroactius o compensatoris. En realitat, el que el jurat està dient amb aquesta pantomima és que Frédéric Henry mereixia un reconeixement per Timeline però que, com se'ls hi va passar, ara li donen per Les Bâtisseurs: Moyen-Âge.

El pitjor (i també contraproduent) d'aquesta història de donar premis quan no toquen és que ara, a TricTrac, hem vist com s'avança que aquest joc tindrà una seqüela anomenada Les Bâtisseurs: Antiquité. Ara toca esperar si Asmodee Ibérica tradueix o no aquest/s joc/s... jo els recomanaria que, tenint ja Splendor al seu catàleg (joc que es va quedar a les portes de l'Spiel des Jahres i que serà recordat més per la quantitat d'aire que porta la capsa que de components), no el farceixin més de "perles cultivades"... m'escoltaran?

[ clica aquí per descarregar l'arxiu ]


Espai conduït per Jordi Milian amb la col·laboració/dinamització de Miquel Jornet.