Saboteur: El Desafío

Torna una setmana més Descobrint jocs, la secció més lúdica del programa Via directa de Ràdio Sant Andreu per tornar a fer-nos la guitza mitjançant el jocs... avui parlem d'una conversió per a dos jugadors d'un reconegut filler de bluff, exploració i uns introductoris rols ocults que va sortir l'any 2004: Saboteur. Aquesta adaptació, que com l'original ens l'ha editat en castellà Mercurio Distribuciones, es diu Saboteur: El Desafío.

Han passat 10 anys per veure com Fréderic Moyersoen trobava la manera de reajustar el seu gran èxit: un joc que es pot jugar de 3 a 10 jugadors (donant sensacions de party game, si és que no ho és). Ara ho ha transmutat en un "artefacte lúdic" que serveix per jugar-se només amb dos jugadors i fins i tot en solitari! És interessant analitzar els afegits que ha emprat per fer-ho possible: incorporar personatges no jugadors com els trolls, accelerant l'assoliment de punts de victòria inserint-los durant el nus de la partida, introduint elements de cooperació (ajuntar els túnels) i altres que restaurin la competició com les portes i les escales... tot funciona molt bé i ens serveix per veure que el creador disposa de possibilitats d'adaptació interessants.

Personalment em fa gràcia perquè el joc original el jugava en grup quan era adolescent i ara puc jugar amb la meva parella una versió adaptada d'aquell joc, que va ser un dels 10 o 12 jocs amb els que ens vam introduir a l'afició.

[ clica aquí per descarregar l'arxiu ]


Espai conduït per Jordi Milian amb la col·laboració/dinamització de Miquel Jornet.